Тепловий тренінг підвищує стійкість птиці до високої температури
Наслідки теплового стресу у птиці можна ефективно пом’якшити методом теплового тренінгу. У результаті формується епігенетична теплова адаптація, яка проявляється у підвищеній стійкості організму птиці до дії високої температури, пише журнал «Наше птахівництво».
Наприклад, у проведених дослідженнях інкубували яйця м’ясних курей кросу Соbb за стандартного температурно-вологісного режиму (37,8 °С/56%). Апробували тренінг (39,5 °С/65%/24 або 12 годин) дослідної партії яєць з 7-ї до 16-ї доби інкубації. Курчат усіх груп на 35-й день вирощування піддали тепловим навантаженням (35,5 °С/5 годин).
За результатами досліджень встановлено феномен збільшення термостійкості курчат-бройлерів дослідної групи у фінальний період вирощування.
Аналогічно тепловий тренінг (36-37,5 °С протягом 24 годин) курчат у ранній неонатальний період (у 3-денному віці) підвищує стійкість до високої температури у пізніший період вирощування.
Зазвичай відразу після теплового впливу спостерігається уповільнення росту птиці. Проте потім відбувається компенсаторний ріст, що сприяє кращому набору живої маси бройлерів у кінці вирощування, як порівняти з птицею, яка не піддавалася тепловому тренінгу.
Як повідомлялося, птахокомплекс «Губин» комплексно профілактує тепловий стрес птиці.