Сушені карасі в печі включено до переліку нематеріальної культурної спадщини Волині
На Волині до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини України включили традицію приготування сушених карасів у печі, що практикується у Шацькій громаді.
Давні рецепти передаються з покоління в покоління, повідомляє Волинський обласний науково-методичний центр культури.
У селах Шацької громади сушіння карасів є справжнім мистецтвом. Спочатку рибу очищають від луски й нутрощів, ретельно промивають, присолюють і перчать, перемішують. Карасів сушать у печі на деку, застеленому льоном, соломою, очеретом, сіном або ситником. Ці натуральні матеріали не тільки запобігають пригоранню риби, а й надають їй унікального аромату. Піч повинна вигоріти, і лише після цього карасів ставлять сушитися ‒ зазвичай протягом ночі.
Висушена таким способом риба може зберігатися роками. Сушені карасі використовуються для приготування рибної юшки, капусняку, як самостійна страва.
Традиція приготування сушених карасів схвалена для подальшого внесення до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Як повідомлялося, печену смідинську капусту віднесли до гастрономічної спадщини Волині.