Тваринництво

Стабільність вітамінів у комбікормі необхідно контролювати

Стабільність вітамінів у комбікормі необхідно контролювати

Вітаміни досить чутливі до дії зовнішніх фізичних і хімічних чинників, і тому можуть легко окислюватися під час приготування комбікорму, пише журнал «Наше птахівництво».

Зокрема, тертя, тиск, температура, вологість і час кондиціонування є найважливішими показниками під час грануляції. Тертя і тиск призводять до збільшення руйнування вітамінів.

Час кондиціонування продовжує час окислювально-відновних та інших хімічних реакцій.

Та найагресивнішим процесом для вітамінів є екструзія – через високу температуру (120-150 °C), тиск (30-70 бар) і вологість (30% і більше).

Дуже важливо враховувати стабільність вітамінів на кожному етапі: в чистій формі, преміксі, під час грануляції або екструзії, за зберігання комбікорму тощо для забезпечення оптимального вмісту цих органічних сполук у комбікормі за згодовування сільськогосподарським тваринам і птиці.

Як повідомлялося, озимий ячмінь забезпечує найвищу якість комбікорму.