Тваринництво

Скільки можна заробити на вирощуванні індиків на м'ясо

Скільки можна заробити на вирощуванні індиків на м'ясо

Прибуток від вирощування 100 голів індиків сягає 63,14 тис. грн. За вирощування двох партій на рік – 126 тис. грн.

Такі розрахунки (без податків і зарплат) це під час Міжнародного практичного форуму Poultry Farming озвучила директорка ПП «Агроімпекс» Варвара Рябоконь.

До прикладу вона розглянула варіант посадки на вирощування 100 індичат на м’ясо у домашніх умовах або в наближених до промислових – самиць і самців 50/50. Збереженість птиці сягає 90%.

Витрати на придбання 100 індичат – 5 тис. грн.

Індички вирощуються до 120-денного віку, індики – до 160 днів.

«120 днів – це фуршетна птиця: її можна запікати, готувати цілу тушку, – зазначила Варвара Рябоконь. – Жива маса індичок – 6-8 кг».

160 днів у індика – це маса 25-30 кг. Така птиця потребує обов’язкового перероблення, наголосила вона. Індики йдуть на ковбаси, обвалювання тощо.

Індичка споживає за весь період 22 кг кормів (1,1 тис. кг на 50 голів), індик – 60 кг (3 тис. кг на 50 голів). Середня ціна комбікормів – 17 грн. Отже, на весь період вирощування витрати на корми сягнуть 69,7 тис. грн, пояснила Варвара Рябоконь.

Ще 1,5 тис. грн необхідно закласти на ветеринарне обслуговування.

Енергоносії, транспорт, вода, підстилка, інші витрати – 15 тис. грн.

Загалом за період вирощування індиків можна вкластися у 90-93 тис. грн, підсумувала експертка.

«Отримаємо 360 кг м’яса живою вагою від індичок та 1125 кг – від індиків, – зауважила Варвара Рябоконь. – У індиків найвищий вихід продукції – 80%. Тому від загальної живої маси 1485 кг вихід м’яса становитиме 1188 кг».

Ціна реалізації фермерської індичатини становить 130 грн/кг. Якщо продавати м’ясо індика живою вагою, у підсумку можна отримати 154,44 тис. грн, резюмувала Варвара Рябоконь.

Як повідомлялося, у світі все частіше практикують екстенсивне вирощування індиків.