Скільки можна заробити на вирощуванні індиків на м'ясо
Прибуток від вирощування 100 голів індиків сягає 63,14 тис. грн. За вирощування двох партій на рік – 126 тис. грн.
Такі розрахунки (без податків і зарплат) це під час Міжнародного практичного форуму Poultry Farming озвучила директорка ПП «Агроімпекс» Варвара Рябоконь.
До прикладу вона розглянула варіант посадки на вирощування 100 індичат на м’ясо у домашніх умовах або в наближених до промислових – самиць і самців 50/50. Збереженість птиці сягає 90%.
Витрати на придбання 100 індичат – 5 тис. грн.
Індички вирощуються до 120-денного віку, індики – до 160 днів.
«120 днів – це фуршетна птиця: її можна запікати, готувати цілу тушку, – зазначила Варвара Рябоконь. – Жива маса індичок – 6-8 кг».
160 днів у індика – це маса 25-30 кг. Така птиця потребує обов’язкового перероблення, наголосила вона. Індики йдуть на ковбаси, обвалювання тощо.
Індичка споживає за весь період 22 кг кормів (1,1 тис. кг на 50 голів), індик – 60 кг (3 тис. кг на 50 голів). Середня ціна комбікормів – 17 грн. Отже, на весь період вирощування витрати на корми сягнуть 69,7 тис. грн, пояснила Варвара Рябоконь.
Ще 1,5 тис. грн необхідно закласти на ветеринарне обслуговування.
Енергоносії, транспорт, вода, підстилка, інші витрати – 15 тис. грн.
Загалом за період вирощування індиків можна вкластися у 90-93 тис. грн, підсумувала експертка.
«Отримаємо 360 кг м’яса живою вагою від індичок та 1125 кг – від індиків, – зауважила Варвара Рябоконь. – У індиків найвищий вихід продукції – 80%. Тому від загальної живої маси 1485 кг вихід м’яса становитиме 1188 кг».
Ціна реалізації фермерської індичатини становить 130 грн/кг. Якщо продавати м’ясо індика живою вагою, у підсумку можна отримати 154,44 тис. грн, резюмувала Варвара Рябоконь.
Як повідомлялося, у світі все частіше практикують екстенсивне вирощування індиків.