Шляхи поширення АЧС: консервоване сало і кукурудза на полях
Африканська чума свиней (АЧС) поширюється стандартно, без втручання людини, зі швидкістю 6-10 км на рік. І лише людина спричинює міграцію АЧС на велику відстань, перевозячи патоген із місця на місце.
На цьому під час конференції «Свинокомплекс-2019» наголосив координатор web-проєкту «Стоп АЧС» – національний консультант ФАО, ІТ/GIS фахівець, епізоотолог Володимир Поліщук.
Людина є найбільшим чинником перенесення інфекції АЧС. Один із шляхів поширення інфекції АЧС – так зване мінування.
«Коли свині захворіли або є загроза АЧС, приватні власники свиней заколюють їх, а сало закладають у банку. Саме банка є міною сповільненої дії, – пояснив Володимир Поліщук. – Таким чином сало зберігається півроку і весь цей час є заразним. Людина, споживаючи таке сало, не наражається на небезпеку, проте залишені шкірки чи вода, якою помили руки після вживання сала, потрапивши в помиї, є джерелом перенесення інфекції до здорових свиней».
Ще один шлях перенесення вірусу АЧС – зерно, в першу чергу – кукурудза. «Зараз основний харч для диких свиней – поля з кукурудзою, – зазначив Володимир Поліщук. – Вони трощать качани, ослинюють поверхню, йдуть до лісу і там гинуть. Кукурудза ж залишається ослиненою».
Вірус АЧС надзвичайно стійкий, бактеріальна форма більш стійка, ніж вірус, наголосив він. Для того аби уберегти свиней, треба провести термічне оброблення кормів. «Кукурудза має бути прогріта принаймні до 60 °С. Тому що навіть за 42 °С вірус інактивується».
АЧС передається двома шляхами: прямим (від хворої тварини до здорової) й опосередкованим – за допомогою людини. Щоб не дати патогену потрапити від хворої до здорової тварини, треба перервати ланцюг розповсюдження, резюмував експерт. «І перш за все про це має дбати власник свиногосподарства», – додав він.
Нагадаємо, що за дев’ять місяців 2019 року в Україні виявлено 47 випадків захворювання на АЧС: 31 випадок серед домашніх тварин, 10 – у дикій фауні та 6 – інфіковані обʼєкти.
Додати коментар