Що спричиняє появу тонкої шкаралупи інкубаційного індичого яйця
Інкубаційні індичі яйця з тонкою та склоподібною шкаралупою за простукування видають дзвінкий, «скляний» звук, а за натискання легко роздавлюються. Під час закладання на інкубацію вони легко роздавлюються за пакування в лотки, повертання, а рідина, що втікає з них, забруднює яйця поруч, і є ідеальним середовищем для розвитку мікроорганізмів.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Основні причини появи тонкої шкаралупи:
‒ порушення діяльності яйцеводу;
‒ підвищена температура в пташнику, надмірна загазованість і запиленість повітря;
‒ порушення мінерального обміну в несучок (дисбаланс кальцію та фосфору, брак цинку, марганцю, вітаміну D3), мікотоксини в кормах;
‒ порушення режиму годівлі.
Останнім часом тонка шкаралупа часто трапляється в комплексі зі знебарвленою шкаралупою та яйцями неправильної форми (здавлені збоку, так звані «сонечка»).
Знебарвлення шкарлупи можуть спричиняти хронічні токсикози різної етіології, інфекційні захворювання, зокрема мікоплазмоз, занадто висока продуктивність, спадковість, мікотоксикози.
Відхилення від нормальної структури шкаралупи та форми яєць у багатьох випадках негативно позначаються на інкубаційних якостях індичих яєць: на заплідненості, темпах росту та диференціювання зародків, підвищеній смертності в різні терміни інкубації. А отже, й на показниках виводу молодняку та його життєздатності.
Проте, враховуючи високу вартість інкубаційних індичих яєць, все ж таки доцільно закладати яйця з незначними вадами і відхиленнями від нормативних показників. При цьому необхідно враховувати похибку на менший відсоток виводу з таких яєць.
Як повідомлялося, великі яйця зазвичай відкладають старі індички-несучки.