Тваринництво

Ріпакові шрот і макуха можуть бути додатковим джерелом протеїну для птиці

Додатковим джерелом кормового протеїну для птиці можуть бути продукти переробки ріпаку – шрот і макуха. Для цього беруть сорти з низьким умістом глюкозинолатів і ерукової кислоти, пише журнал «Наше птахівництво».

У ріпаковому шроті й макусі міститься до 33-36% сирого протеїну, 3-12% жиру, 10-12 МДж обмінної енергії/кг. Ріпаковий протеїн має хороший амінокислотний склад.

Макуху та шроти з насіння ріпаку вводять у корм птиці подрібненими в кількості 5-15%. Максимально допустима доза глюкозинолатів у кормосумішах не має перевищувати 5 мг на 1 кг маси тіла. Більший уміст негативно впливає і на продуктивність, і на якість яєць.

Можна також додавати в корм подрібнене зерно ріпаку безерукових сортів у кількості 3-5%. Для ліпшого подрібнення на ДКУ-2 та запобігання залипанню комірок сита № 3 або 4 (через підвищений уміст олії) насіння ріпаку попередньо змішують із зерном будь-яких злакових культур у співвідношенні 1:1. Така дерть містить 23-25% сирого протеїну, 37-45% жиру, 10% клітковини, 0,2-0,4% кальцію та 0,7-0,9% фосфору. Її енергетична цінність переважає цінність ріпакової макухи приблизно вдвічі.

Також у корм для птиці додають оброблене ріпакове насіння.