Тваринництво

Приготування та роздавання кормів ‒ важливий етап моніторингу ефективності годівлі корів

Приготування та роздавання кормів ‒ важливий етап моніторингу ефективності годівлі корів

Присутність під час приготування та роздавання кормів ‒ один із етапів моніторингу ефективності годівлі корів, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Маса кормів під час завантаження у змішувач має чітко відповідати розробленому раціону, а не плюс-мінус.

Важливу роль відіграє тривалість змішування кормів: слід переконатися, що цей час відповідає встановленому. Ступінь подрібнення концкормів також дуже впливає на продуктивність корів.

Крім того, варто побувати на роздаванні корму. Перед роздаванням свіжоприготованого корму з годівниць необхідно видалити нез’їдені рештки: вони свідчать про те, що корови не голодні.

Контролювати треба і швидкість руху кормороздавача під час роздавання корму: він не повинен поспішати. Корм має потрапляти в зону доступу корів і не пересипатися через борт на ноги тварині.

Навпомацки корови багато не їстимуть. Тож потрібно забезпечити їх світлом. Найпростіший спосіб перевірити яскравість світла ‒ стоячи навколішки прочитати газету, що лежить на дні годівниці. Якщо не вдається, то й коровам теж незручно їсти. Доступною має бути чиста вода.

У зоні відпочинку худоби бути повинно бути сухо й комфортно. Видалення гною й унесення сухої підстилки ‒ не менш важливі технологічні операції, ніж годівля й доїння. Коровам, як і людям, гидко перебувати в забрудненому просторі.

Раніше ми писали про перший прототип подвійного телескопічного стрічкового конвеєра для підсування кормів у корівнику від LMB Beuving.