Тваринництво

Профілактика сальмонельозу потребує комплексного підходу

Ефективна боротьба із сальмонельозом базується на системному підході. Треба охопити всі рівні виробництва, починаючи з батьківських стад, пише журнал «Наше птахівництво».

Основні елементи протидії сальмонельозу ‒ регулярний моніторинг і профілактика, адаптовані до специфіки господарства. Для цього здійснюють систематичні бактеріологічні дослідження зразків посліду, мазків із клоаки дорослої птиці; мертвих ембріонів і молодняку; яєць, кормів і води.

Інкубаційні яйця беруть тільки з господарств, благополучних щодо сальмонельозу. Перед закладанням в інкубатор їх обов’язково дезінфікують.

Важливо забезпечити бактеріальний контроль кормів для птиці. До комбікормів додають органічні кислоти, пробіотики, ефірні олії й інші компоненти, що оптимізують кишкову мікрофлору та підвищують загальний імунітет птиці.

Для контролю поширення інфекції також важливо щоденно моніторити стадо (одразу виявляти, ізолювати й ліквідувати хвору птицю), здійснювати регулярний лабораторний контроль фекалій, води та яєць.

Зниження ризику зараження досягається належними умовами утримання птиці, що відповідають її віковим потребам і напряму продуктивності.

Важливими елементами профілактики є:

• достатні технологічні перерви між циклами вирощування;

• якісна підготовка приміщень, пташників і вивідних шаф перед розміщенням нових партій птиці;

• ретельне механічне очищення, миття й дезінфекція обладнання. Пташник дезінфікують перед заселенням кожної партії птиці, а інкубаторії очищують після кожного циклу інкубації;

• своєчасна боротьба з гризунами, ектопаразитами та синантропними птахами.

У багатьох країнах рекомендовано обов’язково вакцинувати птицю проти основних серотипів Salmonella.