Пробіотики збільшують прирости у телят

Кормові добавки на основі живих корисних мікроорганізмів, зокрема живих дріжджів або інактивованих дріжджових культур, що мають пробіотичний ефект, поліпшують травлення ВРХ завдяки стабілізації рубця, збільшують споживання корму, стимулюють імунну відповідь. У молочних корів дріжджові пробіотики підвищують якість молока, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Так, у результаті застосування на тваринницьких підприємствах України штамів живих дріжджів Saccharomyces cerevisiae у теличок чорно-рябої породи від народження до шести місяців збільшилась жива маса на 6,3%, краще розвивалася тілобудова, зокрема лінійний ріст.
Подібні результати зі збільшення приростів у молодняку ВРХ отримали й у інших дослідженнях: від 4,3% до 10,6%.
Деякі дослідження зазначають, що бактеріальні пробіотики ефективніші для телят, тоді як пробіотичні штами дріжджів Saccharomyces boulardii показують кращі результати в дорослих тварин, хоча дріжджові пробіотики, особливо Saccharomyces cerevisiae, також позитивно впливають і на телят.
Також є результати, що за додавання живих дріжджів у рубці збільшується кількість бактерій Fibrobacter succinogenes і Ruminococcus flavefaciens, які відповідають за розщеплення клітковини. Перетравність клітковини кукурудзяного силосу збільшується на 24%, а рівень обмінної енергії й глюкогенний потенціал раціону підвищуються, що сприяє ефективнішому вирощуванню.
Застосування пробіотиків із молочнокислими бактеріями, водоростями й дріжджами Saccharomyces boulardii збільшує утворення летких жирних кислот і целюлозолітичної активності у рубці, що підвищує надої й жирність молока. Ефективність виробництва зростає на 2-7%.
Дослідження показали, що за введення дріжджових добавок у раціони дійних корів збільшується споживання сухої речовини на 4%, перетравність органічної речовини покращується на 2,3%, а кислотно-детергентної клітковини ‒ на 10%.
Як повідомлялося, найбільше помилок у годівлі телят ‒ після їх відлучення.