Про помилки дизайну корівника розкаже поведінка тварин
Поведінка корів у корівнику вкаже, що треба підправити у приміщенні – достатньо поспостерігати певний час за тваринами.
Про це пише MilkUA.
– Неналежне використання стійл
Неправильне використання стійла може багато розповісти про його дизайн. Стійла слід будувати так, щоб у них поміщалися найбільші корови. Відпочиваючи, тварини повинні мати можливість займати будь-яке з чотирьох нормальних положень: довге (голова попереду), коротке (голова лежить на боці), вузьке (задні кінцівки щільно прилягають до тулуба) і широке (корова на боці з витягнутими задніми кінцівками). Якщо стійло затісне, і худоба не може відпочивати у зручному положенні, кожне друге стійло буде порожнім.
Корова повинна мати можливість стояти чотирма кінцівками в стійлі. Коли її задні кінцівки поза стійлом, це вказує на те, що шийна балка встановлена неправильно: занадто далеко або недостатньо високо.
– Невикористаний простір у секції чи загоні
Великі невикористані площі у секціях свідчать про накопичення тепла в цих зонах. Корівники треба орієнтувати зі сходу на захід, аби уникнути прямих сонячних променів тривалий час. Якщо корівник орієнтований із півночі на південь, варто використовувати тіньові навіси – вони допоможуть охолодити стійла чи місця відпочинку. Інший невикористаний простір може з’являтися через поганий потік повітря.
– Зниження споживання сухої речовини чи виробництва молока
Такі явища можуть бути спричинені з кількох причин. Так, одна з них – розмір і щільність секції. Розмір корівника/секції не повинен перевищувати розмір найбільшої дійної групи. Мета розміру цієї групи – в тому, щоб відсутність корму й води не перевищувала 4 години. Тому для стада з дворазовим доїнням цей процес для найбільшого загону має тривати не більше двох годин.
Щільність впливає на конкуренцію всередині групи, що позначається на споживанні корму та води. Доцільно підтримувати щільність біля кормового столу та поїлок нижче 120%.