Тваринництво

Правильна вентиляція свинокомплексу знижує концентрацію аміаку в повітрі

Правильна вентиляція свинокомплексу знижує концентрацію аміаку в повітрі

Сучасна вентиляція свинокомплексу визначає клімат приміщення в цілому – вологість, рухливість повітря, його склад, температуру. Від цих параметрів залежить комфорт свиней і ефективність всього процесу вирощування. Кожний цех свинокомплексу може мати свої вимоги в системі вентиляції.

На цьому наголосив Василь Лимар, головний технолог «Агропрайм Холдингу», що входить до групи компаній «Агрейн».

«Супоросна свиноматка лежить 20 годин на станку опоросу, тому для неї комфортніша підпідлогова вентиляція, яка дає змогу весь час дихати свіжим повітрям й охолоджуватись ним, ‒ зазначив він. ‒ А в цеху дорощування працює поперекова вентиляція. Там багато секцій, і в кожній, залежно від віку, має бути своя температура: у перший тиждень вона має становити 28 °С, а на кожний наступний тиждень температура понижується на 2-3 °С».

До того ж правильна вентиляція приміщення ‒ основна умова для зменшення концентрації парів аміаку в повітрі.

«Ми дуже ретельно дотримуємось нормативів гранично допустимих викидів забруднювальних речовин у повітря. Постійно додаємо ферментувальні бактерії в гноївку у підлоговому просторі, деякі види бактерій ‒ у місця зберігання гною», ‒ розповів він.

А для нейтралізації найшкідливішого та пахучого меркаптану, який викидається вентиляцією, на свинокомплексі застосовують декілька моделей фільтрації. Зокрема, одна з них передбачає, що краплі води зв’язують пил і зменшують неприємний запах, додав Василь Лимар.