У «Подільській марці» розповіли, як контролюють інфекційні захворювання птиці
Фермерське господарство «Подільська марка» (Хмельницька область), виробник курей-бройлерів, проводить три основні вакцинації для птиці: від хвороб Ньюкасла, Гамборо й інфекційного бронхіту курей.
Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів лікар ветеринарної медицини господарства Віктор Демчишин.
«У нас не було прогресування гостроінфекційних захворювань, – зауважив він. – Ситуацію контролюємо, проводячи лабораторні дослідження. На забої птиці відбираємо проби сироватки й перевіряємо на груповий імунітет. Якщо він становить 80% і вище – стадо повністю захищене».
Також із кожної партії добового молодняку відбирають проби сироваток крові і перевіряють на напругу батьківського імунітету. Відповідно до результатів виробляють схеми вакцинації.
«До цієї роботи залучаємо різних фахівців, зокрема з Європи, – зазначив Віктор Демчишин. – За такого підходу можна захиститися від ризиків на 90%».
Довідка
«Подільська марка» має кілька пташників із загальною потужністю 210 тис. голів курей-бройлерів. Вирощує птицю двох м’ясних кросів: Кобб-500 і Росс-308. 80% продукції використовує для власної переробки, решту продає.
Додати коментар