Тваринництво

Плюси й мінуси відгодівлі кнурів

Плюси й мінуси відгодівлі кнурів

Вирощування некастрованих кнурців вигідніше завдяки підвищенню інтенсивності їхнього росту, поліпшенню конверсії корму й отриманню пісніших туш, які у країнах ЄС мають вищу ціну, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Відгодівля кнурів незвична для більшості європейських країн, за винятком Великої Британії, Ірландії, Іспанії, Португалії, де її практикують уже багато років.

Нині відгодівлю кнурів поступово запроваджують у Нідерландах, Німеччині, Бельгії та Франції.

Утім, виробництво свинини від кнурів має й певні вади, зокрема підвищену агресивність некастрованих тварин і «присмак кнура» в продуктах забою.

Поки що основним заходом для усунення цих проблем є хірургічна кастрація. Натомість нині розробляються альтернативні заходи, головний із яких – імунологічна кастрація як гуманніший спосіб отримати якісний продукт відповідно до регламенту ЄС щодо благополуччя тварин.

Імунологічна кастрація тимчасово блокує виділення сім’яниками стероїдів, що негативно впливають на якість м’яса. Її роблять на пізнішій стадії вирощування кнурів, що дає змогу тваринникам максимально реалізувати потенціал некастрованих свиней із гуманнішим ставленням до них.

Як повідомлялося, «Нива Переяславщини» придбала у Данії породистих кнурців.