Тваринництво

Племінний завод відгодовує бичків без преміксів

Племінний завод відгодовує бичків без преміксів

Якщо кормодень м’ясної племінної корови коштуватиме умовно понад 50 грн, її нереально утримувати. Щоб споживати здорову їжу без антибіотиків і хімічних добавок, доводиться довго випасати й годувати бичка.

На цьому в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосила Ольга Сміла, виконавча директорка племінного заводу «Колос», що входить у структуру компанії «Маїс».

М’ясне тваринництво ділиться на три етапи: молочний ‒ від народження телятка і до 210 дня, доки воно п’є молоко; дорощування, доки його відгодовують на двох раціонах від 210 до 350 кг; відгодівлі на трьох раціонах до досягнення ваги 550 кг.

А ще є період інтенсивної відгодівлі з 20 місяця, коли м’ясо бичка вагою 550+ кг набуває мармуровості.

«Щоб отримати ароматне соковите м’ясо, в цей період тварин годують великою кількістю концентрованих кормів: кукурудзою, кукурудзяною пастою, пшеничною дертю й мелясою, натомість зменшують кількість кислих кормів, тобто силосу», ‒ розповіла Ольга Сміла.

Із трьох способів відгодівлі тварин для отримання екологічно чистих продуктів (трав’яного, зернового і комбінованого) «Колос» застосовує комбінований, а останні два місяці ‒ інтенсивний.

«Преміксами годувати не маємо права. Так отримуємо мармурові стейки», ‒ пояснила вона.

Здешевлення кормодня залежить від багатьох чинників, зокрема плати за орендовані пасовища, паливно-мастильних матеріалів, але найбільше ‒ людського, підкреслила виконавча директорка.

«Із заготівлею кормів нам простіше ‒ можемо їх закуповувати доволі недорого в інших господарствах корпорації», ‒ додала вона.