Племінний завод відгодовує бичків без преміксів
Якщо кормодень м’ясної племінної корови коштуватиме умовно понад 50 грн, її нереально утримувати. Щоб споживати здорову їжу без антибіотиків і хімічних добавок, доводиться довго випасати й годувати бичка.
На цьому в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосила Ольга Сміла, виконавча директорка племінного заводу «Колос», що входить у структуру компанії «Маїс».
М’ясне тваринництво ділиться на три етапи: молочний ‒ від народження телятка і до 210 дня, доки воно п’є молоко; дорощування, доки його відгодовують на двох раціонах від 210 до 350 кг; відгодівлі на трьох раціонах до досягнення ваги 550 кг.
А ще є період інтенсивної відгодівлі з 20 місяця, коли м’ясо бичка вагою 550+ кг набуває мармуровості.
«Щоб отримати ароматне соковите м’ясо, в цей період тварин годують великою кількістю концентрованих кормів: кукурудзою, кукурудзяною пастою, пшеничною дертю й мелясою, натомість зменшують кількість кислих кормів, тобто силосу», ‒ розповіла Ольга Сміла.
Із трьох способів відгодівлі тварин для отримання екологічно чистих продуктів (трав’яного, зернового і комбінованого) «Колос» застосовує комбінований, а останні два місяці ‒ інтенсивний.
«Преміксами годувати не маємо права. Так отримуємо мармурові стейки», ‒ пояснила вона.
Здешевлення кормодня залежить від багатьох чинників, зокрема плати за орендовані пасовища, паливно-мастильних матеріалів, але найбільше ‒ людського, підкреслила виконавча директорка.
«Із заготівлею кормів нам простіше ‒ можемо їх закуповувати доволі недорого в інших господарствах корпорації», ‒ додала вона.