Тваринництво

Овоскопування дозволяє встановити незапліднені інкубаційні яйця

Прижиттєвий біологічний контроль є головним критерієм оцінювання умов розвитку зародків птиці. Для цього вдаються до просвічування інкубаційних яєць, або овоскопування, пише журнал «Наше птахівництво».

Просвічування яєць використовують також, щоб відстежити, як саме використовує зародок білок і жовток, встановити кількість незапліднених яєць, яєць із мертвими зародками та визначити орієнтовні строки їх загибелі.

За класичного прижиттєвого біоконтролю овоскопування проводять за окремими (контрольними) лотками з кожної партії яєць, що інкубується, з урахуванням джерела надходження.

Коли інкубують невелику партію яєць на приватних інкубаторіях або інкубаторіях із невеликою потужністю, овоскопування здійснюють на трьох контрольних лотках із кожної половини шафи. При цьому контрольні лотки повинні бути розташовані на різних рівнях інкубаційних візків/барабану – вгорі, в середині, внизу.

На деяких невеликих підприємствах або за інкубації яєць за схемою декілька партій у шафі овоскопування здійснюють на всій партії інкубаційного яйця. В такому разі можливе переформування партії та звільнення яйцемісць для нової молодшої партії.

На великих підприємствах, залежно від кількості яєць, що інкубуються, міражування здійснюють на 10-12 контрольних лотках, виходячи з кількості яєць, що перебувають у роботі.