Органічні кислоти покращують засвоєння птицею поживних речовин
Органічні кислоти стимулюють засвоєння птицею поживних речовин. Введення у корми підкислювачів знижує рН хімусу, підвищує протеоліз у шлунку та покращує засвоюваність білка й амінокислот, пише журнал «Наше птахівництво».
Науковці довели, що використання 0,5% фумарової або мурашиної кислоти та 0,75% оцтової або 2% лимонної кислоти у годівлі курчат покращує перетравність поживних речовин, зокрема сирого протеїну та сирої клітковини.
Додавання 0,5% та 1% мурашиної кислоти в комбікорми курчат-бройлерів поліпшує перетравлення сухої речовини з 56,4% до 67,8% і 68,8%, а сирого протеїну з 60,7% до 72,5% і 73,5% відповідно.
Додавання 2% аскорбінової кислоти до кормів курчат протягом 19 діб сприяло збільшенню обмінної енергії та сирого протеїну з 76,2% і 72,6% до 78% та 76% відповідно та знижувало pH умісту кишківника, особливо за одночасного згодовування кормів із соєвими компонентами.
Крім того, позитивний ефект органічних кислот під час травлення був пов’язаний зі сповільненням проходження корму в кишковому тракті птиці, кращим засвоєнням поживних речовин та отриманням від поголів’я посліду з нижчим умістом вологи.
Препарати з органічними кислотами, що мікрокапсульовані матрицею жирних кислот, краще затримують азот. Незахищені органічні кислоти, які згодовують із кормом птиці, легко перетравлюються, тоді як препарати, мікрокапсульовані матрицею жирних кислот, перешкоджають дисоціації органічних кислот у шлунку, ефективно модулюють мікрофлору кишківника та морфологію слизової оболонки у молодняку птиці.
Додавання органічних кислот до кормів також покращує засвоюваність мінералів і збільшує використання фітатного фосфору. Виробничі досліди довели, що органічні кислоти підвищують загальне поглинання фосфору за рахунок кращої розчинності фосфору в травній системі. Також вони створюють кращі умови для діючої фітази шляхом підкислення корму і травних рідин.
Додавання до суміші органічної кислоти (пропіонова кислота та бентоніт натрію) в корми бройлерів збільшує засвоюваність і доступність поживних речовин, кальцію та фосфору внаслідок розвитку бажаної мікрофлори шлунково-кишкового тракту, яка, своєю чергою, збільшує утримання мінеральних речовин і мінералізацію кісток.
Як повідомлялося, дія підкислювачів посилюється, коли вони містять декілька кислот.
Нагадаємо, органічні кислоти покращують перетравлення білків курчатами на 3-5%.