Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Оброблення курячих яєць перед інкубацією магнітним полем підвищує їхню виводимість

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Оброблення курячих яєць перед інкубацією магнітним полем підвищує їхню виводимість

На думку багатьох учених, одним із напрямів підвищення виводимості яєць може бути стимулювання росту й розвитку ембріонів електромагнітними полями.

Такий вплив на ембріони за певними режимами сприяє кращій проникності тканин для різних поживних речовин, стимулює обмінні процеси та сприяє активнішому росту організму.

Метод використання штучного статичного електричного поля (ШСЕП) для оброблення інкубаційних яєць позитивно впливає на ембріональний і постембріональний розвиток курей, стимулює ріст і підвищує природну резистентність організму. Також на 6,17% підвищується виводимість яєць, покращується якість виведеного молодняку.

Найоптимальнішим режимом застосування ШСЕП є інкубація яєць протягом перших 11 днів за напруженості електричного поля 280 В/м.

Імуномодуляційна дія магнітного поля виражається в загальному збільшенні числа Т-лімфоцитів і зниженні В-лімфоцитів до фізіологічної норми.

Установлено, що передінкубаційне оброблення курячих яєць пульсаційним магнітним полем із індукцією 18-21 мТл, частотою 92-112 с-1 і часом експозиції 28-32 с підвищує виводимість яєць на кілька відсотків.

За впливу магнітного поля з інтенсивністю 0,07 Тл на вилуплення курчат-бройлерів кросу Ross 208 спостерігалося підвищення виводимості яєць, що зазнали впливу магнітного поля протягом 26-40 хвилин під час зберігання.

Натомість виводимість із яєць, на які впливало магнітне поле під час інкубації, істотно знизилася проти контролю, також зменшилася маса курчат.

Оброблення бройлерних яєць магнітним полем напругою 1,8 мТл і частотою 50 Гц протягом 0, 15, 30, 45, 60 і 75 хвилин перед закладенням на інкубацію не впливала на виводимість яєць і масу курчат. Однак за експозиції 60 і 75 хвилин у виведених курчат спостерігалося зменшення приросту живої маси і погіршення конверсії корму протягом 39-добового експериментального періоду.

Нагадаємо, для інкубації найефективніше використовувати яйця, що зберігалися 5-9 днів.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!