Нервовий прогноз щодо ринку м’яса: можливі два сценарії розвитку
У 2020 році найменше поголів’я свиней і великої рогатої худоби задаватиме тон усьому українському ринку м’яса. Наростити його, як і виробництво, швидко немає можливостей.
Про це повідомив аналітик агропродовольчих ринків ФАО Андрій Панкратов.
«Можливі два сценарії розвитку, – розповів він. – Перший – виробництво м’яса може бути підтримано на рівні поточного року за рахунок все більшого вирізання поголів’я. Другий – скорочення поголів’я сповільниться, поступово нарощуватиметься база для зростання виробництва м’яса в наступних роках».
Експерт наголосив на невизначеності перспектив зростання виробництва м’яса і великі ризики, що, зокрема, зумовлено відкритим питанням ринку землі.
Проте ціни на м’ясо зростатимуть. «Вони будуть високими і на світовому ринку, – зауважив Андрій Панкратов. – Адже в 2018 році вперше за багато років світове виробництво м’яса скоротилося». Тобто імпорт м’яса буде дорогим.
Ціни на корми, як очікується, будуть на цьогорічному рівні або нижче. «Отже, маємо перспективи для нарощення прибутковості», – наголосив експерт.
У 2020 році курятина зростатиме у виробництві, експорті й споживанні, як і в попередні роки. «Але і тут прогнози невизначені», – зазначив Андрій Панкратов.
Взагалі ж невизначеність не дає змоги зробити аналітику ринку і прогноз є нервовим, резюмував він.
Додати коментар