Тваринництво

На Прикарпатті акцентують увагу на контролі залишків протимікробних препаратів

На Прикарпатті акцентують увагу на  контролі залишків протимікробних препаратів

Головне управління Держпродспоживслужби Прикарпаття затвердило й впроваджує Регіональну програму контролю залишків протимікробних препаратів у сировині та продукції тваринного походження на 2024-2025 роки.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.

Регіональною програмою передбачено контроль за:

  • реалізацією протимікробних ветеринарних лікарських засобів;
  • застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час вирощування продуктивних сільгосптварин і птиці;
  • застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час виробництва кормів для продуктивних тварин;
  • застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час надання лікувальної допомоги лікарями ветмедицини;

Також здійснюватиметься лабораторний контроль досліджень (випробувань) сільськогосподарської сировини, продукції й кормів для продуктивних тварин на залишкову кількість протимікробних препаратів.

Зокрема, протягом І кварталу здійснено моніторингові відвідування 86 суб′єктів господарювання, в тому числі 66 закладів із реалізації протимікробних ветеринарних лікарських засобів, 2 суб′єктів господарювання з виробництва кормів для продуктивних тварин і 18 тваринницьких господарств. Заходи мали на меті оцінити практику призначення й застосування протимікробних ветеринарних лікарських засобів і визначити групи протимікробних препаратів, що найбільше застосовуються на території Івано-Франківської області.

Упродовж І півріччя цього року буде проаналізовано, які протимікробні ветеринарні лікарські засоби застосовуються під час утримання й вирощування тварин і птиці у господарствах області, найпоширеніші активні речовини та період їх виведення з організму тварини (птиці), а також які групи антибіотиків досліджують в лабораторіях  щодо їх залишків у сировині чи продукції тваринного походження.

Раніше ми писали, як компанія «Еко піглетс» мінімізувала застосування антибіотиків.