Тваринництво

Молочні корови все частіше страждають на жировий гепатоз

Молочні корови все частіше страждають на жировий гепатоз

Результати досліджень свідчать, що відсоток ожиріння печінки (жирового гепатозу) як причина вибуття корів і недоотримання продукції останніми роками значно збільшився. За різними даними, частота випадків жирового гепатозу в корів у господарствах може сягати 10-60%, а інколи й більше більше, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Жировий гепатоз ‒ метаболічне захворювання, що може ускладнюватися ураженням серця, нирок, кінцівок, ендокринної системи, вторинною остеодистрофією. Причому субклінічні форми ожиріння печінки, коли явні симптоми відсутні, трапляються значно частіше, ніж клінічно виражені.

Серед основних причин виникнення хвороби можна виділити первинні й вторинні. Причиною первинного жирового гепатозу (гепатодистрофії) є порушення годівлі корів, особливо в перші 2-3 місяці лактації:

‒ дефіцит енергії у раціоні й надмірна кількість протеїну;

‒ недостатня кількість у кормах метіоніну, холіну та природних антиоксидантів;

‒ неякісні корми.

Вторинна гепатодистрофія виникає як наслідок кетозу, хронічного ацидозу, зміщення сичуга й інших хвороб, за яких скорочується споживання кормів. Виникає ліпомобілізаційний синдром, у результаті чого жири посилено відкладаються в гепатоцитах. Розвивається негативний енергетичний баланс, тривалість і вираженість якого залежать від продуктивності корів.

Як повідомлялося, згодовування різних джерел кормових жирів не поліпшує енергетичний баланс корови.