Між раціоном корови і здоров’ям ратиць існує зв’язок

Основні причини кульгавості в молочних корів можна поділити на дві групи: інфекційні та неінфекційні.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Інфекційні причини пов’язані зі збудником, що спричиняє хвороби ратиць, ‒ некробактеріоз, хвороба Мортелларо та інші. Все залежить від збудника, що проник у стадо.
Основна неінфекційна причина ‒ незбалансована годівля, що впливає на здоров’я ратиць через ацидозний стан різного рівня й брак кількох елементів живлення. Також незбалансована годівля має провокативний вплив на розвиток інфекційних захворювань ратиць через зниження імунітету, особливо в новотільний період.
Існує зв’язок між раціоном, що споживають корови, та здоров’ям ратиць. Дослідження показали: збільшення концентратів у раціоні після отелення підвищує ймовірність пальцевого дерматиту. Високий уміст крохмалю в раціоні завжди зменшує рН рубцевого середовища, тобто ацидоз провокує збільшення випадків кульгавості. Ацидоз спричиняє пошкодження й запалення у рубці, які можуть поширитися на копито та призвести до ламініту.
За ацидозу бактерії чи токсини можуть переміщатися з травної системи до інших частин організму. В корів, у яких розвивається ацидоз, може погіршитися здатність рубця метаболізувати й належно використовувати вітаміни й мінерали. Тому збалансованість раціону за основними показниками й вітамінами та мінералами, а також керування годівлею дуже важливі для підтримання здоров’я і рубця, і копит корови.
Нагадаємо, літо – час для запобігання проблемам із сезонною кульгавістю корів восени.