«Маїсс» єдиний в Україні використовує індивідуальні системи випоювання телят
Фермерське господарство «Маїсс» (Хмельницька область) мінімізує вплив людського чинника у роботі молочної ферми. Так, телят віком до 14 діб тут випоює роботизована система Foerster, запрограмована на індивідуальну годівлю найменших телят.
Про це розповів заступник директора з тваринництва ФГ «Маїсс» Сергій Нетяга, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«В Україні такі індивідуальні системи є тільки в нас, – стверджує він. – Бо зазвичай встановлюють групові автомати. Останні представлені щонайменше трьома виробниками в Україні. Але вони можуть випоювати телят віком 14-21 діб, коли ті вже міцно стоять на ногах, можуть підійти до соски, конкурувати з іншими телятами. Адже там одна соска на 32-40 телят. А до цього віку телят повинні поїти люди. І які б класні фахівці не були, але людський чинник все одно залишається».
Так, теля треба поїти молоком температурою до 38 ℃, а людина може його недогріти чи перегріти, і тоді у тварин виникнуть проблеми зі здоров’ям. А робот не припускається помилок, у нього не буває поганого настрою, він не може недопоїти, наголосив Сергій Нетяга.
«У такому разі проблема може бути тільки в самому теляті. І ми одразу про неї дізнаємося після напування, зайшовши в мобільний додаток на телефоні», – зазначив він.
Кормовий комп’ютер з’єднаний із багатофункціональним дисплеєм, на який можна вивести всю інформацію про роботу автонапувалки, список підозрілих телят, відслідковувати статус кожної тварини, контролювати споживання корму в динаміці, заміряти і контролювати випите молоко і недопитий залишок кожним із телят із точністю до мілілітра.
Як повідомлялося, із функціональним кормороздавачем «Маїсс» забезпечує правильну фракцію грубих кормів для ВРХ.