Тваринництво

Малі молокопереробні підприємства як тимчасове рішення для деокупованих регіонів

Малі молокопереробні підприємства як тимчасове рішення для деокупованих регіонів

Малі молокопереробні підприємства чи цехи можуть бути виходом зі скрутної ситуації, особливо у деокупованих регіонах, коли людям потрібна робота, а великих переробників немає і найближчим часом не з’явиться.

На цьому наголосила керівниця проєкту АВМ «Гуртовий збут молока» Олена Жупінас, пише MilkUa.

«Вдалим прикладом є Сумська область, де відкривається все більше невеликих переробних підприємств: сироварні, цехи з виробництва молочної продукції з незбираного молока, а на базі Сумського національного аграрного університету проводиться навчання для всіх, хто хоче займатись цією справою, – зазначила вона. – Для деокупованих територій це може бути тимчасовим виходом».

Той же зруйнований Баштанський сирзавод у Миколаївській області, за словами Олени Жупінас, швидко не відновлять, а невелика ферма на 10-15 корів могла б замість того, щоб продавати молоко, зайнятись сироварінням і продавати готову продукцію на місці.  

«Певний час дрібна переробка буде затребувана, а той, хто зможе зробити свій продукт ексклюзивним, не лише виживе, а й успішно працюватиме надалі, – вважає вона. – Втім, є  й інший бік медалі – низька купівельна спроможність населення. Чи знайдеться покупець на крафтовий продукт? То вже буде питання для бізнесу: заробляти чи виживати».

Як повідомлялося, з початком війни молочна переробка втратила на окупованих і тимчасово окупованих територіях 38 підприємств.