Корови джерсейської породи демонструють найвищі показники жиру й білка в молоці
Джерсей є найбільш недооціненою породою корів як в Україні, так і в світі.
У цьому переконаний керівник ТзОВ «Мостиське молоко» (Львівська область) Ярослав Паньків.
«Наша молочна ферма вирішила займатися джерсейською породою, бо вона показує в молоці найвищі показники жиру й білка», – пояснив він.
Господарство утримує 100 фуражних корів, із яких 50% – чистокровні джерсеї. Інша половина стада – це напівкровки і голштини.
Середні показники жиру в танку – 4,8-4,9%, білка – 3,6%.
За словами Ярослава Паньківа, щомісяця вони роблять аналізи молока від кожної тварини. У чистокровних джерсейських корів середні показники жиру – 7%, білка – 4,3-4,5%.
«Враховуючи собівартість 1 л молока, скільки грошей можна отримати у перерахунку на жир і на білок, джерсейські корови показують дуже добрий рівень прибутковості, – наголосив він. – Також треба врахувати кількість сухої речовини, яку споживають корови. У нас це – 17-18 кг на корову на добу».
Ярослав Паньків для прикладу навів розрахунок вартості 1 л молока по жиру для своєї ферми. З продуктивністю 20 л молока на голову від чистокровних джерсейських тварин у перерахунку на жир отримують 41 л. «Доячи 20 л молока з жирністю 7%, у нас виходить 41 л із жирністю 3,4%», – розповів він.
По стаду господарства середній показник жиру становить 4,8%, а в перерахунку на жир виходить 29 л.
«Цього року у нас у планах – завезти ще чистокровних тварин із Данії, – зазначив Ярослав Паньків. – Також плануємо осіменяти молодняк сексованою спермою».
Як повідомлялося, збільшення маси тіла корови не завжди гарантує вищі надої.
Додати коментар