Консерванти зменшують кількість дріжджів у кукурудзяному силосі

Консервант для кукурудзи має бути іншим, ніж для злакових і бобових трав, оскільки кукурудза має високий уміст цукрів і низький ‒ протеїну й золи. Тому в кукурудзяному силосі потрібно менше молочної кислоти для консервації, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Ферментація кукурудзяного силосу ‒ доволі швидкий процес навіть без додавання спеціалізованих консервантів. І це допомагає взяти під контроль клостридії, які втрачають активність у кислому середовищі. Тому за якість силосу впродовж його зберігання в закритій траншеї (анаеробна стабільність) можна не хвилюватися.
Проте необхідно убезпечити масу від вторинного зігрівання, активності дріжджів і плісняви після відкриття траншеї. Ця проблема актуальніша для кукурудзяного силосу, бо він має багато вільних цукрів і вище мікробне забруднення.
Коли є доступ свіжого повітря, дріжджі активно діляться, споживають цукри й продукують Н2О та СО2. Без доступу повітря виробляється спирт і СО2. За вищого вмісту спирту утворюються ефіри: етилацетат й етиллактат.
Дріжджі завдають багато шкоди: вторинне зігрівання, зменшення споживання сухої речовини коровами, втрата поживної цінності, збільшення відходів. Дріжджі використовують молочну кислоту як поживне середовище, до того ж рН підвищується й запускаються інші, шкідливіші процеси.
Зменшити кількість дріжджів у силосі здатні консерванти. Бродильні гази важчі за повітря, тож вони опускаються вниз траншеї чи кургану. Скрізь під плівкою та по всьому зрізу утворюється розріджене повітря: вакуум буквально всмоктує й натягує тонку плівку після накриття траншеї. Саме розріджене повітря й відсутність бар’єрів відповідають за проникнення свіжого повітря в корм на зрізі, а глибина проникнення залежить від щільності трамбування та способу відбору.
За щільності трамбування силосу 240 кг СР/м³ і більше глибина проникнення становитиме менше ніж 30 см на день. Тому важливо відбирати більше, щоб згодовувати масу, що окислюється не більше як 24 години у траншеї та стільки ж ‒ на кормовому столі. У такому разі стандартна вимога щодо аеробної стабільності (3 дні) забезпечує відсутність псування.
Раніше ми писали про переваги силосування в тюках і силосній траншеї.