Тваринництво

Компостування підстилкового посліду птиці – найдешевший спосіб його утилізації

Компостування підстилкового посліду птиці – найдешевший спосіб його утилізації

Найпростішим і найдешевшим способом утилізації підстилкового посліду птиці може бути його компостування.

Загальні обсяги отримуваного підстилкового посліду в Україні можна оцінити приблизно у 2,1 млн тонн. Щороку вони зростають на 3-5% відповідно до збільшення кількості птиці та виробництва продукції птахівництва.

Зважаючи на вид птиці, раціон її годівлі, тип підстилкового матеріалу, співвідношення посліду й підстилкового матеріалу, а також деякі інші чинники, хімічний склад підстилкового посліду може значно різнитися.

Вологість підстилкового посліду може коливатися в межах 15-45%, уміст азоту в перерахунку на суху масу – 3-5,9%, фосфору – 0,8-1,6%, калію – 1,9-2,5%, золи – 17,8-19,7%, вуглецю – 35-42%, співвідношення вуглецю й азоту – у межах 9,6-21,7.

70-85% азоту підстилкового посліду – органічна, решта – в амонійній і нітратній формі. Рівень рН свіжого підстилкового посліду коливається в межах 5,5-6,8, однак під час зберігання стає лужним – від 8 до 9.

Зазвичай мікробне обсіменіння підстилкового бройлерного посліду – в межах 4500–7200 млн мікробних тіл (м. т.) в 1 г, зокрема грибними мікроорганізмами – 7,6-52 млн колонієутворюючих одиниць в 1 г.

Досить часто в посліді знаходять патогенні види мікроорганізмів: Salmonella, Escherichia coli, Clostridium, Campylobacter, Staphylococcus aureus й інші. Крім того, підстилковий послід містить значну кількість насіння бур’янів, інколи – личинки гельмінтів.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!