Коли птиця потребує пробіотиків
Застосування різних пробіотиків відрізняється залежно від виду, віку, продуктивних характеристик птиці, пише журнал «Наше птахівництво».
Пробіотики задають птиці на таких етапах:
• перші 3-7 діб вирощування птиці (бройлерів, ремонтного молодняку) – для підтримання росту й розвитку імунітету;
• вакцинація – 1-2 доби перед та 2-3 доби після вакцинації для підвищення її ефективності;
• відновлення після хвороб – 3-10 діб після застосування антибактеріальних препаратів або з моменту закінчення застосування лікарських засобів;
• підвищення природної резистентності організму за бактеріальних, вірусних захворювань – 3-10 діб відповідно до показань;
• метаболічні порушення включно з ознаками дефіциту вітамінів, мінералів, амінокислот (гепатити, жирова дистрофія печінки, сечокислий діатез тощо) – 2-7 діб;
• мікотоксикози й токсикози від ксенобіотіков – 3-7 діб за підозри на мікотоксини у кормах з можливістю повторних уведень за показаннями. За підтвердження наявності мікотоксинів у кормах препарат задають спільно із адсорбентами 3-7 діб на місяць;
• імуносупресія – 3-7 діб для підвищення ефективності імунної системи;
• тепловий стрес – 1-3 доби перед передбачуваним тепловим стресом, під час та 1-3 доби після нього;
• профілактика стресу та зменшення його впливу та наслідків за пересадки птиці, перегрупування чи переведення в доросле стадо – 2-4 доби перед передбачуваним формуванням груп, під час перегрупування й 1-3 доби після посадки у приміщення;
• зміна раціонів – за 1-2 доби перед і після зміни раціону для кращої адаптації травлення;
• покращення всмоктування та стимуляція процесів травлення – в період інтенсивного використання для розвитку корисної мікрофлори кишківника та підтримання цілісності ентероцитів;
Курям-несучкам пробіотики вводять для поліпшення якості шкаралупи:
• вихід на пік несучості – 7-14 діб за досягнення несучості 90% для виходу на пік і збільшення тривалості піку яйцекладки;
• будь-які інші стрес-умови – 1-10 діб.
Раніше ми писали про сухі й рідкі пробіотики для птиці.