Клінінг свинарника після АЧС потребує особливих заходів

Після спалаху африканської чуми свиней (АЧС) миття свинарника потребує особливих заходів. Адже вірус хвороби стійкий і може зберігатися в навколишньому середовищі тривалий час. Під час клінінгу необхідно повністю його знищити й запобігти повторним зараженням, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Насамперед перед миттям свинопоголів’я господарства забивають, утилізують корми, гній, підстилку ‒ все, що контактувало в приміщенні з інфікованими тваринами.
Після цього прибирають залишки бруду й миють шлангами високого тиску стіни, обладнання та підлогу.
Наступний етап ‒ дезінфекція: спочатку лужними мийними засобами, потім ‒ дезінфектантами на основі формальдегіду, глутаровим альдегідом або четвертинними амонієвими сполуками. При цьому треба бути дуже обережними в застосуванні цих хімічних засобів. Фінальним на цьому етапі є вапнування приміщення.
Дезінфекцію повторюють кілька разів із перервою у тиждень.
Далі свинарник обробляють парогенераторами, що допомагає знищити патогени, які раптом вижили після хімічної дезінфекції.
Важливо врахувати ще такий нюанс: залишки обробок разом із промивною водою необхідно утилізувати в спеціально відведених місцях, аби запобігти забрудненню довкілля.
Після дезінфекції ветеринари виконують бактеріологічний контроль на наявність вірусу АЧС, перевіряючи поверхні, воду та повітря.