Фолієву кислоту птиці краще давати в комплексі з вітамінами B12 і C
Фолієва кислота (вітамін B9) бере активну участь у процесах регуляції функцій органів кровотворення птиці. Вона також позитивно впливає на функції кишківника й печінки, підвищує вміст холіну в печінці і перешкоджає її жировій інфільтрації.
Вітамін В9 підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець.
Фолієва кислота легко руйнується за нагрівання і на світлі (до 90%). Її тривале приймання у великих дозах може спричинити дефіцит вітаміну B12, тому краще її призначати в комплексі з вітамінами B12 і C.
На обмін фолієвої кислоти негативно впливають нітрофуранові препарати.
За нестачі вітаміну B9 спостерігається велика смертність ембріонів в останні дні інкубації, затримується ріст молодняку, виникає анемія, зменшується кількість лейкоцитів, з’являються шийні паралічі, слабкість кінцівок і розвивається перозис. У курей знебарвлюється перо.
Джерелами фолієвої кислоти є соєвий шрот, трав’яне борошно, зелені частини рослин.
Частково потреба птиці у вітаміні B9 задовольняється внаслідок його синтезу в кишковому тракті. За підвищення калорійності комбікормів, вмісту в них сірковмісних амінокислот, рибного борошна зростає потреба в фолієвій кислоті. Тому в такі раціони рекомендується додавати синтетичний препарат фолієвої кислоти.
Нагадаємо, дефіцит магнію у раціоні птиці може спричинити її загибель.