Екзогенні ферменти можуть ефективно знижувати конверсію корму в свиней
Ефективним засобом зниження конверсії корму в свиней можуть бути екзогенні ферменти, що не виробляються в організмі тварини, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Іншим дієвим способом є інтенсифікація роботи власних ферментів організму через їхній контакт із субстратами, на які вони впливають.
Панкреатична ліпаза має ключове значення в процесі перетравлення жиру, проте її ефективність безпосередньо пов’язана з доступом до субстрату, на який вона впливає. У шлунковому вмісті та в дванадцятипалій кишці ліпаза перебуває в конформації, за якої активний центр ферменту закрито амфіфільною петлею і недоступний субстрату. В результаті адсорбції ферменту на поверхні жирової краплі ліпаза переходить в активну конформацію, що зумовлено зміною положення петлі та відкриттям активного центра ферменту.
За перетравлення жиру організм витрачає солі жовчі (ендогенні емульгатори), панкреатичну ліпазу та коліпазу, а також, згідно з дослідженнями, кишкові білки, що зв’язують жирні кислоти.
Кормові емульгатори (екзогенні) діють синергічно з природними жовчними солями, вони збільшують активну поверхню жирових крапель, роблячи роботу ліпази ефективнішою. Крім того, екзогенні емульгатори беруть участь в утворенні міцел, необхідних для всмоктування продуктів ліполізу – жирних кислот і моногліцеридів.
Нагадаємо, додавання в корм свиней добавок жовчних кислот сприяє кращому його засвоєнню.