Експорт свинини за п’ять місяців 2017 року зріс у 2,6 рази
Україна нині утримує звання нетто-експортера свинини. За січень-травень з країни вивезли 3,1 тис. тонн свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней загальною вартістю $6,3 млн. Це збільшило зовнішньоторгове сальдо України до $4,9 млн.
Про це повідомили в Асоціації свинарів України (АСУ) з посиланням на дані Державної фіскальної служби України.
При цьому за аналогічний період 2016 року українські трейдери експортували 1,2 тис. тонн свинини на $1,7 млн. «Тож цьогорічний притік валюти за рахунок експортних операцій з м’ясом свиней у 3,7 разів більший, а відтік сировини ‒ у 2,6 разів активніший», ‒ наголосили в АСУ.
Водночас за перші п’ять місяців 2017 року з Нідерландів, Німеччини та Норвегії до України завезли 0,78 тис. тонн свіжої, охолодженої та мороженої свинини. Такі обсяги в 2,4 рази поступаються минулорічному імпорту свинини за аналогічний період та лише на 8% перевищують імпорт за січень-квітень цього року.
«Імпортувати свинячі напівтуші з-за кордону, навіть з Європейського Союзу, звідки поставки свинини в межах квоти не обкладаються митом, надто дорого, ‒ пояснив керуючий партнер м’ясної компанії ОПОС Павло Вержбицький. ‒ Девальвація гривні дала українським свинарям можливість розвивати свій бізнес без жорсткого протистояння з постачальниками м’яса іноземного походження. Тому поки купівельна спроможність українців послаблена, імпортовані свинячі продукти, що надходитимуть в Україну, і надалі будуть представлені дешевою мороженою свининою в трімінгах, субпродуктами та мороженим жиром. Деякі м’ясопереробники використовують таку сировину для виробництва «доступніших» ковбасних виробів».
За словами експерта, український ринок наразі мало цікавить європейського постачальника, який має значно вигідніші позиції як на власному ринку, так і на інших цільових ринках.
Додати коментар