Джерелом сирого протеїну для свиней можуть бути майже всі шроти олійних
На відгодівлі свиней як джерело сирого протеїну можна використовувати майже всі шроти з насіння олійних культур. Однак є обмеження щодо їхнього уведення, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Наприклад, небажано додавати ріпаковий шрот, якщо свиней годують рідкими кормосумішами; гірчичні олії зменшують засвоюваність йоду.
Соняшникову макуху, яка хоч і має протеїну менше, ніж у соєвому шроті, можна розглядати як альтернативне дешеве джерело кормового білка. Надмірний уміст клітковини в ній небажаний для стартових комбікормів, але вони можуть бути використані, коли швидкість росту має бути зменшена, наприклад у кінці фази відгодівлі свиней.
Мультиензимні препарати, які застосовують у раціонах свиней і птиці, дають змогу не лише вводити в корми рослинні джерела з високим рівнем клітковини (соняшниковий і ріпаковий шрот або макуха), а й знизити додавання дорогих джерел фосфору, таких як монокальцій фосфат.
Як повідомлялося, споживання корму поросятами на відгодівлі залежить від низки чинників.