Дослідники визначають зв'язок між поширенням COVID-19 і переробленням тварин
Учені вивчили зв’язок між переробленням тварин і передачею COVID-19 на континентальній території США, використовуючи дані про випадки й смерті від хвороби на рівні округів.
Про це пише The Pig Site із посиланням на публікацію у збірці матеріалів Національної академії наук (PNAS).
Незважаючи на те, що США спробували відшукати баланс між обмеженням поширення коронавірусу і підтриманням основних ланцюжків поставок, результати попередніх досліджень свідчать про те, що м’ясопереробні заводи посилили поширення інфекції COVID-19 у декількох громадах.
Автори підрахували, що на 21 липня 2020 року на основі даних про підвищений рівень захворюваності та смертності від COVID-19 в округах, де розташовані заводи, поголів’я тварин асоціювалося з 236-310 тис. випадків COVID-19 (6-8% від загальної кількості в США) і 4,3-5,2 тис. випадків смерті (3-4% від усіх випадків у США). Ймовірно, тваринники представляли собою незначну частку серед цих випадків, а решта сталася в результаті розповсюдження інфекції через громаду.
Зв’язок між захворюваністю COVID-19 і м’ясопереробними заводами найбільш виражений серед найбільших заводів і серед заводів, що належать великим компаніям.
Заводи, яким Міністерство сільського господарства США нещодавно видало дозволи на перевищення швидкості оброблення понад встановлені законом обмеження, пов’язані з вищим ростом захворюваності на COVID-19, як порівняти з підприємствами, які не отримали таких дозволів.
Тимчасове закриття переробних заводів супроводжувалося різкішим зниженням темпів поширення COVID-19 у масштабах округу, як порівняти з округами, де заводи продовжували працювати.
На думку дослідників, результати свідчать про те, що перероблення тварин може представляти особливо великий ризик для здоров’я населення.