Тваринництво

Добовий режим годівлі важливий для здоров’я і продуктивності корів

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Добовий режим годівлі важливий для здоров’я і продуктивності корів

На молочну продуктивність корів серед іншого впливає часовий режим годівлі тварин протягом доби.

Природно корови найбільше споживають корм незабаром після світанку та незадовго до сутінків. Частину корму вони поїдають і протягом дня, тоді як більшу частину ночі проводять у стані спокою та ремиґання.

Американські вчені встановили, що за денного режиму годівлі (з 7:00 до 23:00) максимальний вихід молока у лактуючих корів був зранку, а корови, які їли вночі (з 19:00 до 11:00), пікову кількість молока давали ввечері.

Водночас у корів із першої групи концентрація молочного жиру, білка й лактози досягала максимуму ввечері, а у другої (нічної) – вранці. Також було виявлено, що рівні глюкози, інсуліну, неестерифікованих жирних кислот у крові та концентрація азоту в сечі у всіх піддослідних корів також залежать від добових біоритмів.

Нічна годівля тварин збільшувала амплітуду змінних ритмів концентрацій глюкози, інсуліну та неестерифікованих жирних кислот і зміщувала добові ритми на 8–12 год, затримувала фазу ритму температури тіла на відміну від денного режиму годівлі, за якого, навпаки — його амплітуда зростала.

Це дослідження науково доводить, що зміщення часу годівлі корів змінює циркадні ритми периферичних тканин, концентрації гормонів і метаболітів у плазмі крові й температуру тіла і, відповідно, добові ритми синтезу молока.

Інший учений – Кевін Гарватін із Пенсильванського державного університету (США) – звертає увагу на вплив циркадних ритмів на вироблення молока, його компоненти та харчову поведінку корів. Його експерименти, зокрема, показали, що за одноразової інтенсивної вечірньої годівлі у тварин виникає підвищений ризик ацидозу.

Тому науковець закликає фермерів обов’язково звертати увагу не лише на раціон і якість корму, а й на часові схеми, тобто добовий режим годівлі, що може бути дуже важливим для рубцевого метаболізму та загалом для здоров’я і продуктивності корів.

Як повідомлялося, корови отримують користь від жирних кислот у період ранньої лактації.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями