Тваринництво

До раціону птиці зерно сорго включають цілим

Зерно сорго до раціону птиці рекомендують включати в непорушеному вигляді – для підвищення перетравності корму. Зокрема, до раціону індичок – 55%, бройлерів і курей-несучок – 70%.

Наразі в кормосумішах для птиці рекомендують застосовувати різні відсоткові співвідношення сорго: для курчат – 10%, для молодок і несучок – 25%, для птиці на відгодівлі – 30%.

Поживність 100 кг зерна сорго – 119 корм. од. і близько 1100 МДж обмінної енергії, що перевищує поживність зерна ячменю на 3,4% і 4,5% відповідно.

Перетравного протеїну в зерні сорго на 5,2% більше, як порівняти з кукурудзою, а жиру – на 21,4% більше, ніж у ячмені.

Зерно сорго містить у середньому на 2,7-3% більше сирого протеїну, ніж зерно кукурудзи. В організм продуктивної птиці білки повинні надходити з кормом, оскільки інші поживні речовини замінити їх не можуть. Водночас жири і вуглеводи можуть бути синтезовані з білків за їх достатньої кількості.

Важливим показником біологічної цінності протеїну корму є його амінокислотний склад. Для забезпечення високих темпів росту птиці та показників продуктивності необхідні високі концентрації амінокислот, що досить ефективно може забезпечити зерно сорго. Його амінокислотний склад майже не поступається кукурудзі (див. таблицю).

Як повідомлялося, концентрат соняшнику може замінити в раціонах бройлерів соєвий шрот.