Тваринництво

Для запобігання гіпотермії у птиці контролюють температуру й відносну вологість

Для запобігання гіпотермії у птиці контролюють температуру й відносну вологість

Переохолодження дорослого поголів’я птиці негативно позначається на технологічних характеристиках, проте менш інтенсивно, ніж у молодняку.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Основними патологоанатомічними змінами за гіпотермії є генералізована анемія та кровонаповнення судин внутрішніх органів, набряк легень, розширення правого передсердя у суходільної птиці, причиною загибелі якої була задуха.

Профілактика гіпотермії передбачає щоденний контроль температури й відносної вологості, особливо в перші 30 діб життя птиці. Кількісні показники тепла визначать із розрахунку на одну птицю:

– для птиці яєчного напряму продуктивності розподіляють близько 60 см² площі;

– для м’ясних кросів потребу в площі збільшують на 20%.

У місцях локального обігріву, під брудером підтримують вищу температуру, ніж на підлозі: до 7-добового віку – 35-32 °С; до 14 діб – 30-28 °С; до 21-ї доби – 28  °С.

У господарствах із клітковими системами утримання птиці в перші 30 діб температуру поступово знижують до 24 °С.

За брудерного вирощування індичат у перші 7 діб життя температуру повітря підтримують у межах 37-36 °С, за кліткового утримання – 35-33 °С. Водночас звертають увагу та контролюють показники швидкості руху й відносної вологості повітря.

Як повідомлялося, основна клінічна ознака гіпотермії у молодняку птиці – скупченість.