Чому перевищується вміст вільних жирних кислот у жирі комбікормів
Якість рослинних жирів характеризується такими показниками: кислотне, перекисне, йодне числа та вміст неомиляючих речовин. Їх треба контролювати, щоб бути впевненим у якості комбікорму, пише журнал «Наше птахівництво».
Так, визначення кислотного числа інформує про вміст вільних жирних кислот у жирі. І якщо стандарт ДСТУ 4120-2002 «Комбікорми повнораціонні для сільськогосподарської птиці» не нормує кількість сирого жиру в комбікормі, то гранично допустимий рівень кислотного числа нормується. Для всіх видів молодняку птиці цей показник не має бути більшим за 30 мг КОН, а для дорослої птиці ‒ не більшим за 50 мг КОН.
Причин перевищеного вмісту вільних жирних кислот у жирі комбікормів є кілька:
‒ використання рослинної кормової сировини, що не пройшла всі стадії дозрівання;
‒ гідроліз гліцеридів ‒ основної складової жирів, спричинений підвищеним умістом вологи;
‒ недотримання умов зберігання кормів, рослинної кормової сировини, готової комбікормової продукції (висока температура, надлишкова кількість світла);
‒ підвищення активності низки ферментів (ліпоксігеназ);
‒ перевищений термін зберігання тощо.
Як повідомлялося, є припущення, що жирнокислотний склад яєць залежить від годівлі курей.