Альтернативні системи виробництва курятини в Україні набудуть поширення за зростання купівельної спроможності населення
Птахівничих підприємств, що виробляють в Україні м’ясо птиці за альтернативними технологіями, і поголів’я птиці в них настільки мало, що вони не впливають на загальну статистику.
Водночас в Україні близько 18% м’яса птиці виробляють присадибні господарства, більшість з яких застосовують методи вирощування, що можуть належати до систем Free Range (вільний вигул) або Traditional Free Range (традиційний вільний вигул) , хоча й без сертифікації.
Очікується, що в майбутньому в разі гармонізації національного законодавства щодо умов вирощування й утримання птиці з відповідним законодавством ЄС, крім того, для збільшення експорту м’яса птиці до країн ЄС, вітчизняні птахівничі підприємства збільшать запровадження таких систем виробництва курятини.
Іншим стимулом ширшого застосування альтернативних систем виробництва м’яса птиці в Україні буде зростання купівельної спроможності населення та відповідного попиту на курятину преміум-категорій; збільшення тиску на виробників із боку організацій із захисту тварин і громадськості.
Більшість фахівців зазначають, що перехід на альтернативні системи виробництва курятини призведе до збільшення витрат, особливо в разі використання генотипів повільнішого росту, тому навряд чи це можливо скрізь і повністю. Ймовірнішим є виробництво на їхній основі курятини преміум-сегмента та реалізація її за цінами, що забезпечують достатній прибуток виробникам. Насамперед це можливо в країнах із високою купівельною спроможністю населення.
Як повідомлялося раніше, у Німеччині швидко зростає частка курятини, виробленої в альтернативних системах.
Додати коментар