Тваринництво

Як позначаються на птиці високі концентрації аміаку

Як позначаються на птиці високі концентрації аміаку

Гранично допустимі концентрації аміаку в повітрі пташників в Україні та більшості інших країн розвиненого птахівництва коливаються в межах 20-25 ppm (12-15 мг/м3). Та  внаслідок недотримання належних умов у пташнику концентрація  аміаку в повітрі може досягати 50-75 ppm (31-47 мг/м3), особливо в холодну пору року. Саме вміст аміаку частіше є показником якості повітря і санітарного стану пташників.

Шкідливий вплив високих концентрацій аміаку на птицю позначається таким чином, пише журнал «Наше птахівництво»:

1. Розчиняючись у слизу покривного епітелію дихальної системи, аміак нейтралізує бар’єрну функцію нормального секреторного слизу, подразнює слизові покриви і спричиняє хімічний опік миготливого епітелію та знижує його активність. Це знижує стійкість до різних респіраторних захворювань і вторинних інфекцій, зокрема таких, як хвороба Ньюкасла, аеросакуліт, інфекції кишкової палички та кокцидіоз. Водночас знижується ефективність вакцинації.

2. Птиця з респіраторними інфекціями зменшує споживання кисню і стає сприйнятливішою до асциту.

3. Проникаючи у кров, аміак з’єднується з гемоглобіном еритроцитів і утворює лужний гематин, спричиняючи гіпоксемію організму. Поступово в організмі відбувається розвиток гемолітичної анемії.

4. Високі концентрації аміаку можуть змінювати нормальну функцію внутрішніх органів тварин, погіршувати енергетичний обмін, індукувати клітинний апоптоз та викликати мітохондріальні пошкодження слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.

5. У концентраціях вище ніж 10 мг/м3 аміак спричиняє кон’юнктивіт і пошкоджує рогівку очей. Загальними клінічними ознаками ураження аміаком органів зору є набряки та почервоніння повік, почервоніння кон’юнктивної та ніктуючої мембрани, часткове або повне закриття очей. Кон’юнктивіт, спричинений аміаком, також збільшує ризик і тяжкість синдрому набряклості голови під час респіраторних вірусних інфекцій.

6. Розчинений у вологій підстилці аміак утворює їдкий розчин амоній, який уражує підошви ніг птиці дерматитами.

Усім переліченим негативним чинникам впливу аміаку піддається не лише птиця, а й обслуговчий персонал пташників. Люди у загазованому аміаком приміщенні зазвичай страждають на головний біль і катари дихальних шляхів, у них знижується працездатність. У робітників, які тривалий час працюють у пташниках за високих концентрацій аміаку, можуть розвиватися професійні захворювання.

Як повідомлялося, за виробництва білих невеликих яєць відбувається менше викидів аміаку в повітря.