32% молока, що надійшло на перероблення у 2021 році, – екстраґатунку
У 2021 року на перероблення надійшло 973,2 тис. тонн коров’ячого молока ґатунку екстра – на 9,9% більше, ніж за роком раніше.
Про це свідчать дані Державної служби статистики.
Коров’яче молоко екстраґатунку постачають лише професійні господарства. І в загальному обсязі сировини, яку вони поставили на перероблення, цей ґатунок становить 39,3% проти 34,6% у 2020 році. У загальному обсязі молока в Україні ця частка становить 32,1% проти 26,9% за підсумками 2020 року.
Надходження сировини вищого ґатунку на перероблення у 2021 році було стабільним, як порівняти з попереднім роком (-0,1%), – 875,4 тис. тонн (28,9% у загальному обсязі проти 26,6% роком раніше). У структурі молока від сільгосппідприємств цей ґатунок має 35,3% проти 34,2% у 2020 році. У господарств населення цей показник за рік зменшився – з 0,2% до 0,1%.
Питома вага коров’ячого молока першого ґатунку у загальному обсязі сировини, що надійшла на перероблення у 2021 році, зменшилася до 34,6% із 41,4% роком раніше. На перероблення надійшло на 22,9% менше такої сировини – 1,05 млн тонн. Частка молока першого ґатунку у професійних господарств скоротилася з 30,4% у 2020 році до 24,8%. У господарствах населення також спостерігалося незначне скорочення – з 79,9% до 78,7%.
Присутність молока другого ґатунку на переробленні постійно скорочується, і за підсумками 2021 року є символічною – 4,1% (у 2020 році – 4,6%). В абсолютних цифрах це 124,3 тис. тонн, що на 17,4% менше, ніж у 2020 році. Хоча у господарств населення частка молока другого ґатунку зросла з 18,4% у 2020 році до 19,6%. У промислових виробників молока лишилася незмінною – 0,6%.
Частка молока, що надійшло у 2021 році на перероблення охолодженим до 10 ℃, у загальному обсязі склала 68,5% проти 69,1% роком раніше. При цьому у підприємств такої сировини теж поменшало до 78% проти 79% роком раніше. У господарств населення ж навпаки – зросло до 59,9% проти 59,1%.
Як повідомлялося, у 2022 році від промислового сегменту очікують 3% зростання виробництва молока.