Тваринництво

2016 рік - один із з найзбитковіших за всю історію існування молочної галузі в Україні - експерт

2016 рік - один із з найзбитковіших за всю історію існування молочної галузі в Україні - експерт

Після відносно стабільних з точки зору рентабельності бізнесу 2012-2013 років, коли реалізаційна ціна на молоко ґатунку «екстра» для ферм була в межах 0,40 євро за кг, у 2014 році ми отримали дуже стрімкий і затяжний спад закупівельної ціни на молоко. З лютого 2015-го до жовтня 2016-го ціна рухалася у боковому коридорі — в межах 0,16-0,18 євро/кг. А 2016 рік виявився одним з найзбитковіших за всю історію існування молочної галузі в Україні.

 

Про це розповіла віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк на прес-конференції «Підсумки 2016-го і прогнози на 2017-и: результати роботи виробників та експортерів».

 

Експерт додала, що за оцінками групи експертів FAO, виробництво молока у травні – вересні цього року було історично найзбитковішим. Так, умовний молочний індекс (УМІ) за вересень 2016 року продемонстрував падіння на 31,4% відносно середнього місячного показника за останні 5 років. З жовтня ми спостерігаємо стримане пожвавлення на світових молочних ринках, тому ціни на молоко-сировину в Україні почали зростати.

 

Це призведе до того, що, за прогнозами, УМІ виробництва молока наприкінці року підніметься до 7% відносно кінця 2015 року. Однак, незважаючи на це, рентабельність молочного бізнесу в Україні залишається нижчою від середніх показників 2011-2015-х років і становить мінус 22,5%.

 

«На фоні цих негативних факторів ми маємо один величезний позитив – всі ці потужні обставини спонукали виробників молока до консолідації», – зауважила Ганна Лавренюк.

 

Це стосується не тільки відстоювання своїх інтересів та інтересів галузі в правовому полі, в налагодженні ефективного діалогу з законодавчою і виконавчою владою, але також у пошуку нових резервів прибутковості. Зокрема саме у 2016 році ми мали перший прецедент, коли господарства почали об’єднуватися, зробили перший прототип молочного кооперативу.

 

AgroTimes

 

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!