Тваринництво

2 стратегії додавання L-карнітину

2 стратегії додавання L-карнітину

Під час лактації свиноматки не повинні втрачати більше як 15 кг маси тіла. Допомогти в цьому може додавання L-карнітину. Для досягнення цієї мети є дві стратегії, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Так, L-карнітин можна вводити безпосередньо свиноматкам. Випробування показали, що таким чином збільшується його вміст у молоці. Поросята-сисуни отримують більше L-карнітину, свиноматки менше втрачають вагу під час лактації з подальшими перевагами для наступної фази відтворення.

Також L-карнітин можна вводити безпосередньо поросятам через престартер. Смачний, енергійний престартер зменшує навантаження на свиноматок, особливо в третій і четвертий тижні лактації. Вони розщеплюють менше речовин у організмі, оскільки поросята споживають менше молока. У результаті свиноматки лишаються в кращому фізичному стані для наступної фази відтворення.

Дослідження показують, що додавання L-карнітину має такі наслідки:

• покращує фізичний стан свиноматок наприкінці поросності (збільшення ваги й запасів жиру);

• збільшує вагу поросят під час народження;

• пришвидшує ріст поросят;

• зменшує втрати поросят унаслідок придушення під час лактації;

• більші гнізда за кількістю і за вагою при відлученні;

• менша втрата ваги свиноматок упродовж лактації;

• менше непродуктивних днів.

Довідка

Чистий L-карнітин ‒ білий, добре розчинний у воді порошок із високою термостабільністю (до 200 °C). Це ‒ природна речовина, споріднена з вітамінами групи В. Карнітин синтезується в організмі, головним чином у печінці, хоча прекурсор для його синтезу (лізин) утворюється переважно в м’язах. Синтез левокарнітину вимагає участі вітамінів С, B3, В6, B9, В12, заліза, лізину, метіоніну та інших ферментів. За дефіциту хоча б однієї речовини може розвиватися брак L-карнітину.