Техніка

Підняття жатки на збиранні ріпаку зменшує витрати пального на 5 л/год

Оптимальне налаштування збиральної техніки може забезпечити господарству відчутну економію коштів.

Про це розповідає журнал The Ukrainian Farmer.

Наприклад, якщо збільшити висоту зрізування, до системи обмолоту потрапить менше рослинної маси, відповідно, меншу кількість доведеться «протягувати» крізь барабани, ротори й сепаратори. Тому, якщо заготівля соломи не планується, можна з легкістю на 10-20 см збільшувати висоту зрізування.

«Усе залежить від особливостей культури та технології збирання. Досліди показали, що підняття жатки з 20 до 30 см на збиранні ріпаку зменшує витрати пального приблизно на 5 л/год. Якщо оператор за певних причин вирішує збільшити швидкість обертання ротора з 500 до 600 об./хв, йому слід розуміти, що таким чином він збільшує витрати пального на 5,2 л/год», – відзначають у статті.

Коли якість обмолоту погіршується, обертання ротора пришвидшують для активізації внутрішнього тертя маси. Однак можна спробувати й менш енергомісткий спосіб: зменшити прозір до підбарабання.

Також варто періодично перевіряти стан підбарабання й за потреби очищувати його отвори, бо волога хлібна маса може частково або навіть повністю закорковувати їх, що, своєю чергою, призводить до зниження сепарувальної здатності підбарабання та збільшення втрат зерна. Зазвичай збільшувати оберти ротора доводиться під час обмолоту вологої та засміченої хлібної маси.

Нагадаємо, в ІМК розповіли про особливості підготовки технопарку до жнив-2022.