Овочі-Ягоди-Сад

Мінімальні втрати овочів у сховищі можливі лише за автоматизації

Мінімальні втрати овочів у сховищі можливі лише за автоматизації

Щоб втрати овочів у сховищі не перевищували 5%, потрібна автоматика, правильна ізоляція приміщення та керування процесами з урахуванням вологості й температури.
Про це в інтерв’ю журналу «Плантатор» розповідає Олесь Капітанчук, керівник ТОВ «Толсма Текнік».

Експерт зазначає, що приміщення овочесховища має бути добре ізольоване приміщення правильної форми з рівною підлогою.

«Вихід з камер – тільки до коридору, а не на вулицю – для того, щоб можна було здійснювати доробку овочів, – продовжує він. – Чим менше працює холодильник, тим менше вологи він відводить з камери зберігання».

Автоматика плюс правильне розуміння, як керувати процесами у сховищі дає максимально можливий ефект від зберігання та найменші втрати, наголошує Капітанчук. Проте можна йти і трохи іншим шляхом, наприклад, використати якісь мінімальні рішення з вентилювання, особливо, коли мова йде про картоплю і цибулю. Тобто вручну управляти потоками повітря – це вже суттєво покращить якість зберігання.

«Але максимального ефекту (не більше 5% втрат) ви точно не досягнете і в цьому випадку, – підкреслює експерт. – Принаймні тому, що людина може добре керувати вручну протягом дня, але часто необхідне для продуву зовнішнє повітря з необхідними параметрами температури і вологості є лише вночі. Запровадження нічних операторів для таких сховищ економічно недоцільно та й все одно не буде працювати так, як потрібно».

Читайте також: Фермери інвестують у овочесховища активніше, ніж холдинги