Кількість зерна з мікропошкодженнями під час обмолоту може досягати 50-80%
Під час обмолоту й сепарації зерна можуть виникати як прямі, так і непрямі втрати зерна.
Зокрема, зерно отримує механічні пошкодження, що негативно впливають на показники якості насіннєвого та продовольчого зерна.
Зазвичай зерен із макропошкодженнями порівняно небагато (до 3-5%). Водночас кількість зерен із мікропошкодженнями досягає 50-80% і більше.
Згідно з дослідженнями Інституту механізації та електрифікації сільського господарства, основна частка травмування зернового матеріалу (близько 40% макро- та 60% мікропошкоджень) припадає на ділянку від молотильного барабана до зернового шнека.
Очевидно, що основним джерелом травмування зерна на цій ділянці є молотильний пристрій.
Крім того, значно впливають робочі й транспортувальні органи системи домолочування.
Додати коментар