Овочі-Ягоди-Сад

Зібраний геном ожини для створення нових сортів з покращеними якостями

Зібраний геном ожини для створення нових сортів з покращеними якостями

Повний геном ожини сорту BL1, зібраний дослідниками Університету Флориди стане опорною точкою для селекціонерів у всьому світі та відкриє двері до створення сортів з прогнозованими ознаками: більшими плодами, відсутністю шипів, стійкістю до грибкових інфекцій.

Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

Експериментальний сорт BL1 має чотири копії кожної хромосоми. Це складніше, ніж звичайна диплоїдна рослина, на кшталт малини, де хромосом лише дві пари. Але саме тетраплоїдність дає ожині унікальні властивості: більші плоди, інтенсивніше забарвлення, більший вміст антиоксидантів.

Геном ожини має 295 мегабаз (тобто приблизно 295 мільйонів «букв» ДНК) і містить понад 38 тисяч генів. Структура геному добре організована — 98% послідовностей були зібрані в сім пар хромосом. Більше 50% геному займають так звані мобільні елементи — «переміщувані» послідовності ДНК, які є типовими для багатьох рослин.

Це перше повне геномне зібрання диплоїдної ожини, яке можна використати як еталон для подальших досліджень і селекції.

Науковці порівняли новостворений геном ожини з геномами малини (Rubus idaeus), ожини Rubus argutus і логанберрі — природного гібриду ожини та малини. З’ясувалося, що геноми Rubus еволюційно дуже близькі. Вони поділились від спільного предка близько 7–8 млн років тому. Велика частина генів є спільною, але у різних видів ці гени можуть активуватись по-різному, що й формує відмінності в морфології, шипуватості, плодах тощо.

Читайте також: У США наблизились до «ручної» ожини