Збирання капусти впливає на її якість і тривалість зберігання
Якість і тривалість зберігання пізньостиглої білоголової капусти залежить від часу та способу збирання її врожаю.
Зокрема, ранні терміни збирання підвищують уміст нітратів, головки стають в’ялими, непридатними для використання.
Залежно від зони вирощування капусту збирають у жовтні (на Поліссі) або в листопаді (на Півдні) у фазі технічної стиглості, залишаючи на головці 3-4 покривні зелені листки з восковим нальотом, що мають високі фунгітоксичні властивості. Однак якщо головки зібрати пізно, вони почнуть швидко розтріскуватися і викидати стрілки.
Перед тим як збирати врожай, слід звернути увагу на явні ознаки дозрівання капусти. Зазвичай у капусти починають жовтіти покривні листки, що означає припинення росту рослини. Обов’язковою має бути дружність достигання головок, які повинні досягти характерних розмірів і щільності для сорту.
Зважаючи на високі літні температури й нестачу вологи, пізньостиглі сорти білоголової капусти інколи мають гіркуватий присмак, але в післязбиральний період гіркота зникає.
Крім цього, не слід боятися невеликих осінніх приморозків до -5 °С. Смакові якості продукції від цього лише покращуються.
Додати коментар