Овочі-Ягоди-Сад

Закарпатські винороби зареєструють понад 50 місцевих сортів винограду

Закарпатські винороби зареєструють понад 50 місцевих сортів винограду

Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття вже готує заявку на внесення до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, більше 50-ти сортів, які вважаються історичними для цього краю. Серед них – Леанка, Бакатор, Фурмінт.

Про це повідомляє Kiszo.

«Наші виноробні традиції втрачені, – розповів голова Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття Олександр Гарновдій. – Радянська влада згубила все те, що було до неї. Потім закон 1998 року знищив чи не всі площі насаджень, тож нині маємо на Закарпатті не більше 700 га виноградників. У більшості випадків те, що вироблялося в радянські роки і в 1990-х, не можна назвати винами. Тому ми, наша спілка, не хочемо асоціюватися з тим, що тоді вироблялося. Асоціація вийшла на назву «Вина Срібної Землі» (ця назва – Срібна Земля – була вигадана поетом Василем Пачовським у 1920-х) – вона буде якнайкраще відображати нашу автентику, наші традиції. Бо коли ми подорожуємо, ми завжди шукаємо місцеві цікавинки. Так і нам треба затягувати людей Леанкою, Бакатором, Фурмінтом та іншими нашими сортами».

Він додав, що поки сорти не зареєстровані, винороби не можуть легально завести до України саджанці сортів-автохтонів, не можуть легально їх вирощувати. 

Успіх закарпатського виногробства бачать у поєднанні виноробства з етнотуризмом.

Читайте також: Виноградарство в сезон дає роботу 10-14 тис. людей на Одещині