Овочі-Ягоди-Сад

За три місяці війни борщ подорожчав на 7%

За три місяці війни борщ подорожчав на 7%

Індекс вартості компонентів приготування українського борщу за три місяці війни зріс на 7% — до 113 грн за 3.5-4-літрову каструлю. 

Про це повідомив сервіс доставки продуктів Zakaz.ua, аналітики якого проаналізували зростання цін на продукти у столичних супермаркетах.

Повідомляється, що майже всі інгредієнти української національної страви, крім білоголової капусти та буряка, зросли у ціні.

  • Найбільше підскочила ціна на соняшникову олію — на 35%, середня вартість якої у столичних супермаркетах становить 55 грн.
  • Значно зросла ціна на томатну пасту — на 30%. Станом на 23 травня вона коштує в середньому 41 грн, тоді як у лютому ціна становила 32 грн.
  • Картопля подорожчала на 24%, а морква та цибуля — на 20%.
  • Найменше з борщового набору подорожчало м’ясо — ціна зросла на 8%. Оскільки це найдорожчий продукт серед усіх компонентів, таке зростання значно вплинуло на загальну вартість борщу.
  • Капуста та буряк подешевшали на 33% та 14% відповідно.

Станом на 23 травня 2022 року, кастрюля червоного борщу об’ємом на 3,5−4 л, звареного за традиційним рецептом, в середньому обійдеться українцям у 113 грн, що на 7% дорожче, ніж у довоєнний період станом на 23 лютого.

Найдорожчим інгредієнтом борщового набору є м’ясо, яке складає понад половину вартості страви. Без м’яса борщ коштує приблизно 50 грн.

Читайте також: За півтора місяці війни вартість борщу зросла на 13%